Ramazan sonrası değişen beslenme düzeni ve fazla tüketilen bayram tatlıları ile vücut kilo almaya elverişli hale geliyor. Birbirinden güzel yemekler ve özenle meydana getirilen tatlılarla hazırlanan bayram sofraları iştah açıcı olabiliyor sadece ideal kilonun korunması için bazı önlemler alınması gerekiyor.

Ramazan sonrası ilk gün mühim
Ramazanı, dengeli beslenerek geçiren kişiler kilo problemi yaşamadan tamamlamış olabilir; sadece kilo alımları olmuşsa ve bazı yanlış yeme davranışları alışkanlık haline dönüşmüşse bayramda beslenme mevzusunda dikkatli olmak gerekir. Ramazan ile beraber azalan öğün sayısı ve metabolizma hızının düşmesi sebebiyle, bayramda kilo almamak için tatlı ve çikolata tüketimini kısıtlamak gerekir
.



Bayram kahvaltısı metabolizmanıza uygun olsun
Bayramın ilk günü, en mühim ve doğru yönetilmesi ihtiyaç duyulan gündür. Artık düzgüsel bir düzene geçildiğinden sabahları ne olursa olsun kahvaltı yapılarak güne başlanmalıdır. Bayram kahvaltısı, yavaşlayan metabolizmaya ayak uydurabilecek kadar hafifçe; fakat bir o denli da gıda kıymeti yüksek olmalıdır. Sabahları bilhassa şişkinlik yada kabızlık şeklinde problemler yaşanabilir. Bu sebeple, kahvaltıya başlamadan ilkin 1 bardak ılık limonlu su ile beraber 3-4 tane kuru erik tüketilmesi son aşama yararlı olacaktır. Kahvaltı sofralarında kesinlikle kızartma, yağlı ürünler ve hamur harcı işleri bulunmamalıdır.


Her ikram edileni yemeyin
Yüksek oranda karbonhidrat içeren şekerli besinler hızla kilo aldıran bir özelliğe haizdir. Dolayısıyla bayram ziyaretlerinde bilhassa ikram edilen tatlı, pasta ve çikolata türü şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunların yerine meyveli ve sütlü tatlılar günde 1 kez ve azca oranda tüketilirse hem tatlı isteğini karşılayacak hem de daha hafifçe bir seçim olacaktır.



30 dakika yürüyüş kalorileri yakmaya destek sunar
Ramazan döneminde azalan fizyolojik aktivitenin bayram ile beraber tekrardan artması önemlidir. Günde 30-40 dakika kadar hafifçe tempolu yürüyüş yapılması günlük alınan kalorilerin dengelenmesinde destek olacaktır. Eğer yüzme imkanı var ise ne olursa olsun değerlendirilmeli ve aerobik egzersizlerle yavaşlayan metabolizma hızı derhal artırılmalıdır. Yazları spor salonları haricinde açık havayı tercih etmek yağ yakımı açısından oldukca daha etkili olacaktır.

Kilo aldırmayan bayram tatlısı hazırlayabilirsiniz
2 tane elmayı, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay bardağı ceviz ile tencerede bir süre elmalar yumuşayıncaya kadar kavurun. Sonrasında servis yapılacak kase tabanına yayıp, soğumasını bekleyin. Bir tencerede 2 su bardağı azca yağlı sütü (400 ml), 1 tatlı kaşığı tam buğday unu, 1 yiyecek kaşığı nişasta, 1 yumurta sarısı, 1 çay kaşığı toz tatlandırıcı (ısıyla uyumlu) ve 1 paket vanilya ile karışmasını sağlayarak pişirin. Koyulaşan muhallebi kıvamındaki bu karışımı ocaktan alıp ara ara karışmasını sağlayarak soğutun. Soğumaya bırakılan elma karışımının üstüne 1 paket rejim yulaflı bisküviyi dizin ya da kırın. En üst kısma da soğuyan muhallebiyi ilave edin ve buzdolabında 2 saat beklettin. Soğuduktan sonrasında file badem, ceviz, toz Antep fıstığı serpilerek servis edilebilir.