Dut sevilerek tüketilen bir meyvedir. Kara dut, beyaz dut şeklinde çeşitleri bulunmaktadır. Kemikleri güçlendirmesi, kalbi koruması, idrar söktürücü tesirinin olması dut yararları arasındadır. Bununla birlikte oldukça besleyicidir. İyi bir antioksidan deposudur. Dut pekmezi, dut şurubu ve dut pestili şeklinde de tüketilebilir.
DUTUN FAYDALARI NELERDİR?
A, C ve K vitaminleri başta olmak suretiyle, demir, kalsiyum, fosfor şeklinde mineraller içeren dutun yararlarından bazıları:
Sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlık, şişkinlik ve bağırsaklardaki kramplara iyi gelir.
Yüksek oranda demir ihtiva eder. Demir içinde ne olduğu yardımıyla kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırır. Kanı temizler.
Gribe, soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
A ve C vitaminlerini ihtiva eder. Antioksidan özelliği vardır.
Göz sağlığını korur.
İçeriğindeki C vitamini yardımıyla bağışıklık sistemini sağlamlaştırır. Hastalıklara karşı koruma sağlar.
Kemikleri korur, kuvvetlendirir. İçeriğinde bulunan K vitamini, kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum yardımıyla yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan kemik hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bilhassa kemik erimesine karşı korur.
Taze yapraklar kanamaları durdurmak maksadı ile buruna ve derideki yaralara tampon yapılabilir.
Ağacın yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılabildiği şeklinde ağacın kabukları ve gövdesi de kurt düşürücü olarak ve şeker hastalığı tedavisinde kullanılır.
Meyveleri birçok hastalığa iyi geldiği şeklinde romatizmal ağrılara, böbreklerdeki ağrılara, kansızlık, stres, bitkinlik şeklinde rahatsızlıklara da iyi gelir.
Uykusuzluğa iyi gelmesi de dutun yararları arasındadır.
Ek olarak bu şifalı meyve pekmez olarak yendiğinde ülser, gastrit şeklinde mide hastalıklarına iyi geldiği benzer biçimde bronşit, astım benzer biçimde akciğer hastalıklarına da iyi gelir.
Zeka geliştirici özelliği vardır ve ufaklıklara yedirilmesi tavsiye edilir.
Kalp sağlığını korur.
İdrar söktürücü olarak günlük olarak 10-15 tane civarında meyvesi yenmesi tavsiye edilir.
Ateş düşürücü ve idrar söktürücü tesirleri için 50 gr. kuru yaprak 1 lt. suda kaynatılır ve günde 3 bardak içilir.
Kabızlık rahatsızlığına karşı her gün tertipli olarak 10-15 tane meyvesi yenirse kabızlık sorununu çözer. Meyvelerin aç karnına yenilmesi kabızlık rahatsızlığının çözülmesine daha acele tesir eder.
Böbrekleri güçlendirmesi ve karaciğeri temizlemesi dutun yararları arasındadır.
PÜRÜZSÜZ BİR CİLT İÇİN DUT YEYİN!
İçeriğindeki A, E vitaminleri, beta karoten, alfa karoten benzer biçimde bileşikleri yardımıyla cildi ve saçları korur. Cilde pürüzsüz bir görünüm kazandırır. Cilt lekelerini azaltır, yaşlılığa bağlı lekelerin oluşmasını engeller. Cilde parlaklık verir, kuru ciltleri nemlendirir. Saçlara ise parlaklık verir. Saç dökülmesini engeller, saçların acele uzamasına katkı sağlar. Dut suyu tüketimi ile saçların erken beyazlaması engellenebilir
DİŞ AĞRISINA KARŞI DUT YAPRAĞI SUYU!
Diş ağrıları için 7-10 tane yaprağı yada kabuğuna yarım litre su eklenmiş olur. 10 dk. kadar kaynatılır, soğutulduktan sonrasında ağızda gargara yapılır. Bu şifalı meyvenin yararları ile diş ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Sadece uzun sürerse derhal bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz.
BEYAZ DUT EGZAMAYA İYİ GELİR!
Egzama tedavisi için beyaz dut faydası oldukça büyüktür. Ortalama olarak 15 tane beyaz dut yarım lt. suda 15 dk. kaynatılır. Ondan sonra bu su, birazcık soğutularak eller 20 dk. kadar bu suda bekletilir. Sudan çıkarıldıktan sonrasında eller 45 dk. kadar yıkanmamalı ve sonrasında sabun benzeri bir madde kullanmadan yıkanmalıdır. Bu uygulama 2 günde bir kez egzama hastalığı geçene kadar uygulanmalıdır.
KARADUT PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Karadut pekmezi birçok faydası olmakla beraber zeka geliştirmesi, ülser benzer biçimde mide hastalıkları, astım, bronşit, boğmaca benzer biçimde akciğer hastalıklarına iyi gelmesiyle meydana getirilen yiyecek türleri içinde ön plana çıkmıştır.
Soğuk havalarda tüketilirse pekmezi ile vücut direnci sağlanır ve pekmezi iyi bir enerji deposudur.
Kansızlık (anemi) hastalığında da pekmezi tüketilmesi tavsiye edilir
DUT PESTİLİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Dut pestili, vücut direncini arttırdığı benzer biçimde bağışıklık sistemini de sağlamlaştırır.
Bununla beraber bu şifalı meyvenin pestilinin faydalarına vücudun su kaybını azaltması ve enerji sağlaması da eklenebilir.
Dut pestili tüketimiyle birçok kanser rahatsızlığında iyileşme sağlandığı saptanmıştır.
KARADUT ŞURUBUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Karadut şurubu yararları içinde ilk olarak hazmı kolaylaştırması ve mideyi rahatlatması belirtilebilir.
Karadut şurubu mide salgısını arttırmasıyla beraber sindirim düzenleyici olarak da kullanılır.
Ağız yaraları ve boğaz hastalıkları için 1 fincan karadut şurubu 3 bardak suya ilave edilerek günde 5-6 kez gargara yapılır.
Karadut şurubu gargara olarak ağız, diş eti ve boğaz hastalıklarına iyi geldiği benzer biçimde bebeklerin yakalandığı pamukçuk hastalığına da iyi gelir.
Mide ve bağırsak iltihaplarına karşı dut şurubu yapılarak günde bir bardak tüketilmesi tavsiye edilir.
DUTUN ZARARLARI NELERDİR?
Beyaz meyvenin kurusunu şeker hastalarının tüketmemesi tavsiye edilir. Bundan dolayı dut kurusu kan şekerini yükseltici etkiye haizdir.
Ek olarak aşırı oranda tüketilirse alerjiye sebep olabilir.