İlaç Niyetine Her gün Bir Diş Sarımsak

Sarımsağın yararları

Sarımsak. Zeytinyağında pişmiş, ağzınızda tereyağı şeklinde eriyor. Ek olarak kıyılmış ya da pişmemiş de tüketebilirsiniz. Keskin ve acı bir tadı vardır. Her iki şekilde de bu sebze içerde ve dışarda oldukça ehemmiyet taşır.
Sarımsaktaki organik sülfür bileşikli allicin ona bu acı kokuyu verir ve onu beslenmeniz için mühim hale getirir.
Sarımsağın yararları
1. Bağışıklığınızı arttırır: Gözlem tüplerinde meydana getirilen testlerde sarımsağın kanser hücrelerini öldürmüş olduğu görülmüştür. Ek olarak bu teste dahil olan bazı insanlarda da aynı sonucu vermiştir. Meydana getirilen araştırmada tertipli olarak sarımsak, sebze ve meyve yiyen bir grup hanımda kolon kanseri riskinin % 35 azaldığı tespit edilmiştir. Ek olarak meydana getirilen başka bir araştırmada ameliyat edilemeyecek durumda olan kolon, ciğer ya da pankreas kanseri vakalarında hastalar 6 ay süresince sarımsak ekstresi aldıklarında bağışıklık sistemlerinin geliştiği gözlenmiştir.
2. 2. İltihap sökücü olarak çalışır: Bu araştırmalarda gözlenmiştir. Eğer iltihaplı bir ekleminiz ya da kasınız var ise, sarımsak yağı ile ovun.


3. Kardiyovasküler sağlığı geliştirir: Hala sarımsağın kolesterol seviyesini arttırdığı yönünde bir kanı olsa da araştırmalar arterlerde ve tansiyonda pozitif tesiri bulunduğunu ortaya koydu.
Uzmanlar kırmızı kan hücrelerinin sarımsak yardımıyla sülfürden hidrojen sülfid gazına dönerek damarlarımızı genişlettiğine ve bu yollar kanın rahat akmasına yardımı olduğuna inanıyor.
4. Size daha iyi saç ve deri verir: Sarımsağın antioksidan ve anti bakteriyel tesiri akne kaynaklı bakterileri yok ederek cildinizi temizler. Bazı veriler sivilcenize sarımsak sürdüğünüzde yok olduklarını göstermiştir. Yalnız bu yanma hissi yaratabilir.
Ek olarak gene araştırmalar sarımsak jellerinin saç dökülmelerine iyi geldiğini gösterdi.
5. Yiyeceklerinizi korur: taze sarımsaktaki bu aynı anti bakteriyel oluşumlar gıda zehirlenmesine neden olan salmonella ve E coli benzer biçimde bakterileri öldürür. Fakat gene de sarımsağı yiyeceklerinizi temizleme için kullanmayın.
6. Mantar tedavisinde kullanılır: Sarımsak bununla beraber fungus ile de savaşır. Eğer ayağınızda mantar var ise, ayağınızı sarımsak suyuna batırın ya da ayağınıza kaşıntı yaratan mantar ile savaşması için pişmemiş sarımsak sürün.
Sarımsaktan en oldukça faydayı iyi mi alırız
Sarımsağı çayını yapmak için minik parçalara ayırarak sıcak suya bırakabilir ve tadını bal ile kapatırken sarımsaktan yararlanmak birazcık karışıktır. Onu ısıtmak ya da başka şeyler ile birleştirmek pH dengesini değiştirebilir. Allicin’ den gelen enzimlerin çalışmak için birkaç dakikaya ihtiyacı vardır o nedenle sarımsağı kestikten sonrasında birazcık bekleyin.
En büyük faydayı pişmeden sarımsaktan alırsınız. Fakat eğer pişirmek isterseniz 60 dereceden fazla ısıtmayın. Yüksek ısı allicini öldürür o nedenle sarımsağı yemeklerinize pişmeye yakın atın.
Dikkat etmeniz gerekenler
Sarımsağın sağlığa faydası saymakla bitmez, fakat beslenmenize birden oldukça fazla eklemeyin. Aşırısı, mide hastalıkları, gaz, ishal, ağız kokusu ve fena vücut kokusu yaratabilir.
Eğer oldukça oranda taze ve kuru sarımsak ile temas ederseniz, derinizde karıncalanma hissedebilirsiniz. Sarımsaktan kaynaklı doku bozukluklarından kaçınmak için mutfak eldiveni kullanın.
Nadir görülen bazı vakalarda, sarımsak baş ağrısı, bitkinlik, iştahsızlık, kas ağrıları, baş dönmesi ya da astım atakları ve deri döküntüleri şeklinde alerjik reaksiyonlar görülebilir.
Kan seyreltici kullanıyorsanız, sarımsak tüketmek ilacın tesirini arttırarak pıhtılaşmasını zorlaştırabilir.
Cilde Sarımsak Faydası
Eski zamanlardan bu yana sarımsağın yararları hakkında uzun araştırmalar yapılmıştır. Meydana getirilen araştırmalarda sarımsağın insan sağlığı üstünde oldukça etkili bulunduğunu kanıtlamış. Bilhassa kalp krizi riskini azaltmada ve çeşitli kanser hastalıklarına karşı koruyucu özelliği olduğu belirlenmiştir.
Cilt için kullanımı her bölgede ayrı şekilde olmaktadır. Genel anlamda saçlar için sarımsak saf şeklinde yada yağı ile tedavi edilebilirken, cilt içinde çayı hazırlanabilir ya da sarımsak limon kürü hazırlanıp uygulanabilir. Sarımsak tek başına da cilt tedavisinde tercih ediliyor fakat duyarlı cilt yapısına haiz kişiler için bu şekilde kullanılması pek önerilmiyor.

Saç Dökülmesi:


Sarımsak ya da sarımsak yağı saçların gereksinim duyan mineral ve vitamini karşılayacak niteliktedir. Sarımsak yağını saç diplerinden uç kısımlarını doğru masaj eşliğinde sürüp bir gece bu şekilde bekletmelisiniz. Sarımsak yağının, saf sarımsak kadar etkisinde bırakan ve keskin kokusu yoktur. Rahatça saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Sabah kalktığınızda saçlarınızı sarımsak özlü sabun yada şampuan ile yıkayıp iyi bir halde durulayın.

Akne ve Sivilce

Sivilce yada akneler için sarımsak faydası görülmüştür. Bunun için büyük bir diş yada iki tane minik diş sarımsağın suyunu çıkartıp küçük bir tabağın içine alın. Aynı seviyede içine elma sirkesi ekleyip karıştırın. Ufak bir pamuk yardımıyla gözaltı hariç tüm cildinize bu kürü uygulayın. Sarımsağın antioksidan ve antibiyotik özelliği olduğundan cildin bakımını elde edecektir ve çıkan aknelerin, sivilcelerin giderilmesinde yarar elde edecektir.

SARIMSAK YUTMANIN FAYDALARI

—Sarımsağı yutarak tüketmek hazmı kolaylaştırır.
—Oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını ve büyümesini engeller.
—Vücudun gerek duyduğu tüm vitamin ve mineralleri sağlayarak vücut direncini arttır.
—Soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklara karşı yakalanma olasılığını azaltır.
—Vücuda enerji vererek kişinin dinç kalmasını sağlar.
—Halsizlik ve kronik yorgunluğa karşı iyi gelir.
—Cinsel potansiyeli arttırır.
—Saçlarda oluşan dökülmeyi engelleyerek saçların daha sıhhatli ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar.
—Zehirlenmelere karşı faydası vardır.
—Kireçlenmeye karşı yararlı olur.
—Vücutta oluşan tüm iltihaplı hastalıklara karşı yararlı olur.
—Kolesterol hastalığına karşı iyi gelir.
—İdrar söktürücü özellik yaratır.
—Zayıflama sürecine katkıda bulunmak mümkündür.
—Vücutta mevcud kesik ve yaraların iyileşme sürecini kısaltır.
—Ciltte oluşan sivilce, akne, egzama şeklinde cilt hastalıklarını sarımsak tüketerek önlemek mümkündür.
Sarımsağın yararları saymakla bitmez 10 ay suda bekletilen sarımsağın yararlarıaraştırılmış ve kanıtlanmıştır. Pişmeden olarak yutulması çiğnenerek yutulmasının yanı sıra suda bekletilen sarımsağın yararını hepbirlikte inceleyelim.
Pişmeden tüketilen sarımsaktaki ‘Allicin’ denen madde, kolesterol düşürme tesiri yanında, karaciğer, mide, bağırsak sistemini tahriş edip, erkeklerde sperm hareketlerini yavaşlatmaktadır. Oysa dövülmüş sarımsak suda minimum 10 ay kadar bekletildiğinde mucize bileşiği ”S-Alilsistein (SAC)”açığa çıkmaktadır. Bu mucize madde karaciğeri koruyucu, müdafa sistemini güçlendirici, kanseri önleyici ve tüm kemoterapatik ilaçların istenmeyen yan etkilerini azaltıcı etkiye haizdir.
Yağda eriyen sarımsak içinde ne olduğu (Allicin) lipit düşürücü tesirinin yanı sıra bununla birlikte karaciğer hücrelerine karşı toksik tesir yapabilmekte ve laktat dehidrogenaz enzimini artırabilmektedir. Oysa suda erir sarımsak içinde ne olduğu (S-Alilsistein) sitotoksik olmadan tüm yararlı tesirleri sağlamaktadır.
Günümüzde teknolojin gelişmesiyle beraber birçok yiyeceklerin hangi hastalıklar üstünde etkili olup olmadığı araştırılmaktadır. Profesörlerin kanıtladıkları ve daha netleşmemiş olan ve üstünde çalışmış oldukları hastalıklar vardır. Sarımsağın yararları hangi hastalıklar üstünde kati tesir gösterdiğini, neyin etkili bulunduğunu ve netleşmemiş (hala üstünde çalışılan hastalıklar) incelenmektedir. Doğru ve dozunda kullanımlarla netice alabilirsiniz.Aksi taktirde fazla tüketimde başka rahatsızlıklara davatiye çıkarabilirsiniz.Sarımsağın Etkili Olduğu Hastalıkları beraber inceleyelim.

Damar tıkanıklığı, Yüksek trigliserid

Antikanserojen, Ayak mantarları, Bronşit, Taşikardi, Yüksek gerilim, Yüksek kolesterol, Kas tutuklukları, Kanser gelişimini engelleyici (meme, mesane, karaciğer)

Kulak iltihabı, Soğuk algınlığı, Parazitler (Barsak kurtları),Peptik ülser, Yumurtalık iltihabı, Mantari enfeksiyonlar
SARIMSAK VE FAYDALARI
Kalp ve Damar Sağlığı:Sarımsağın kalp ve damar sağlığına tesiri üstüne meydana getirilen çalışmaların büyük çoğunluğunda sarımsak naturel şeklinde değil toz, yağ ya da özüt formunda kullanılmıştır. Fakat bu, düzgüsel sarımsağın kalp ve damarlar için yararlı olmadığı anlamına gelmez. Tüm bu çalışmalardan çıkan ortak netice sarımsağın trigliserid ve total kolesterolü düşürdüğü (%7-%8 kadar) yönündedir.
Bilhassa, damarların enflamatuar ve oksidatif stresten korunmasında oldukça etkilidir. Oksidatif stres bir hastalık değildir, vücuttaki antioksidanların sayısının, çeşitli hastalıklara neden olan yada gelişimine katkıda bulunan özgür radikallerin sayısından azca olması durumudur. Oksidatif stres arttığında damar çeperlerinde plak birikimi oluşabilir yada mevcud plakların hacmi büyüyebilir. İşte bu aşamada, sarımsakta bulunan sülfür, oksidatif stresi azaltır, özgür radikallerin tahrip edici etkilerine karşı damarları korumaktadır.
Sarımsağın kalp ve damarlar için mühim olmasının bir öteki sebebi de pıhtılaşmayı önleyen “alojene” içermesidir. Alojene, kanda bulunan bazı hücrelerin (trombositler) yapışkan hale gelmesini önler ve damar içinde topaklanma riskini düşürür. Son olarak sarımsakta bolca oranda bulunan B6 vitamini damalara zarar veren homosistein seviyesini düşürür.

Gerilim: 

Sarımsağa kokusunu veren “alliin” adlı bileşen, damarların daralmasına ve dolayısıyla kan basıncının yükselmesine yol açan “anjyotensin 2” adlı peptid hormonunu baskılar. Ek olarak kan inceltici özelliği ile kan dolaşımını kolaylaştırarak tansiyonun düzgüsel seviyelerde kalmasına destek verir.
Tansiyonu düşürmek yada yükselmesini önlemek için sarımsağın faydası çoktur. Fakat sarımsak tüketirken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan 2 ana nokta var; ilki kanamanız var ise (tane süreci şeklinde) yada olacaksa (ameliyat benzer biçimde) sarımsak tüketmemelisiniz. İkincisi ise kan basıncınız aslına bakarsanız düşükse sarımsak bunu daha da düşürerek sizi halsiz bırakabilir hatta bayılmanıza niçin olabilir. Hipertansiyon tedavisi için tertipli ilaç kullanıyorsanız sarımsak takviyesi kullanmaya başlamadan ilkin doktorunuza danışmalısınız.

Anti Bakteriyel


S:arımsağın yararları içinde sayılan “anti bakteriyel ve antiviral” özellikleri, bitkinin yalnız besin olarak değil tedavi amaçlı olarak da bu kadar yaygın olarak kullanılmasını sağlamaktadır.
Sarımsak, bakteri ve virüslerin niçin olduğu hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır. Hatta bazı araştırmalarda, antibiyotiğe dirençli bazı bakteriyel enfeksiyonların sarımsak tozu kullanılarak tedavi edilebileceği sonucu elde edilmiştir. Sarımsak tek başına bakterilerden kurtulmamızı sağlamasa bile vücudun bakterilere verdiği tepkiyi sağlamlaştırır ve korunma mekanizmasına destek olabilir.

Kanser: 

Çeşitli araştırmalarda, tertipli olarak pişmemiş yada azca pişmiş sarımsak tüketmenin kolon ve mide kanseri başta olmak suretiyle çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini mühim oranda azalttığı belirlenmiştir. Sarımsağın kanser hücresi oluşumu üstüne tesiri alanında meydana getirilen 7 değişik emek harcamayı inceleyen araştırmacılar, sarımsağın kolorektal kanser riskini %30’a kadar azalttığının altını çizmektedir.

Nezle: 

Nezlenin yaygın olduğu kış aylarında sarımsak tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve üst solunum yolunu etkileyen bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini fazlalaştırabilirsiniz.
Demir:
 Sarımsak faydası meydana getirilen bazı yeni emek harcamalar, sarımsağın demirin vücut tarafınca metabolize edilmesine destek olduğu yönünde sonuçlara haiz. Hücrelerde bulunan demirin, hücreden ayrılıp yeniden dolaşıma dönmesi için köprü işlevi gören “ferroportin” adlı protein miktarı tertipli sarımsak tüketilerek arttırılabilir.

Etiketler: , , , , , , , ,