Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Dünya genelinde en fazla tüketilen et gruplarının başlangıcında domuz eti yer alır. Hayvanın, öteki büyükbaş hayvan türlerine nazaran sindirim sisteminde birtakım farklar bulunur. Sindirimini yaklaşık 4 saat içerisinde tamamladığı için aldığı besinlerdeki zararı olan maddeleri ve toksinleri tam olarak vücudundan uzaklaştıramaz. Dolayısıyla domuz eti ile beslenen kişilerde birtakım sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Ek olarak eti son derece yağlı ve sert kıvamlıdır. Doymuş yağ grubunda bulunduğu için fazla tüketilmesi durumunda kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere tansiyon ve krizler benzer biçimde çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir.

Domuz Etinin Zararları Nelerdir?

1. İçerisindeki Zehirli Maddeler Vücutta Tehlike Oluşturabilir


Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı


Yağlı bir besin türü olarak bilinen domuz eti, sindirildiğinde direkt olarak kana geçer. Dolayısıyla ette yer edinen doymuş yağlar, vücut üstünde birçok hastalığı tetikler. Fazla miktarda yağ oranı neticesinde; kalp enfatüsü, atardamar sertleşmesi, tansiyon yükselmesi ve damar tıkanıklıkları benzer biçimde çeşitli sıhhat sorunları yaşanabilir. Domuz etinin en belirgin olarak “sutoksin” ismindeki bir zararı olan madde gözlenir. Etin tüketilmesi sonucu vücuda giren bu bileşeninin atılımı oldukça zor olsa gerek. Şundan dolayı vücut, dışarıdan alınan tehlikeli maddeyi atmak için lenf bezlerini normalin üstünde çalıştırır. Böylelikle vücutta lenf bezlerine bağlı hastalıklar da baş gösterebilir. Lenf düğümlerinin şişmesi, bademcik iltihaplanması, görülebilen başlıca rahatsızlıklara örnek verilebilir.

2. Eklem Rahatsızlıkları Görülebilir


Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Domuz eti içerisinde bulunan zararı olan bileşenlerden bir diğeri de kükürt. Yoğun oranda kükürt barındırdığı için tüketilmesi sonucu eklem rahatsızlıklarına neden olabilir. İltihaplanmalar en sık görülen başlıca sağlık problemleri arasındadır. Kas, sinir ve kıkırdak benzer biçimde bölgelere yerleşerek doğrudan eklem iltihaplanmalarına sebebiyet verebilir. Bel fıtığınız varsa bu hastalığınızı tetikleyebilir. Ayrıca belirli yaşlardan sonra kireçlenme rahatsızlıklarına da etki etme riskleri bulunur.

3. Deri Hastalıklarına Yol Açabilir

Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Mutfaklarında sıklıkla domuz etine yer veren kişilerin deri hastalıkları ile karşı karşıya gelme olasılığı da bir fazlaca yüksek. Etin içinde gözlenen “imidazol” ismindeki bileşen vücutta birtakım kaşıntılara davetiye çıkartabilir. Nörodermatit ve egzama benzer biçimde iltihaplı deri hastalıklarına kaynaklık edebilir. Vücudunuzda hali hazırda gözlemlenmiş olan bu tür cilt problemlerinin daha çok artış göstermesine ve çoğalmasına davetiye çıkarabilir.

4. Vücudunuza Trişin Virüsü Bulaştırabilir


Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Domuz başta olmak üzere memeliler grubundaki pek fazlaca hayvanda “trinşin” ismiyle malum bir asalak yaşar. Tıbbi olarak 3-4 mm uzunluğunda olan bir tür kurtçuktur. Et direkt yada çeşitli yemekler içerisinde tüketildiğinde, bu zararı olan kurtçuklar bağırsak mukozasına geçerek yayılım gösterirler. Vücuda girdikleri vakit ilk olarak çizgili kaslar üstünde çekince oluşturdukları gözlemlenir. Kaslar içinde yuvalanarak yıllar boyu canlı kalabilecek şekilde kist şeklini alabilirler. Zararı olan tesirleri en sık dil, omuz, boyun ve göğüs kaslarında yoğunlaşır. Ayrıca beyin damarları ve kanalları üzerinde de tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

5. Aşırı kiloluluk Riskini Artırabilir

Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Metabolizma dengesinin kaybedilmesi neticesinde ortaya çıkan obezite, domuz eti yiyen kişilerde daha fazla görülür. Etin oldukça fazla yağlı oluşu, kilo alımını artırarak obeziteyi direkt tetikler.

6. Siroz Hastalığının Artışına Etki Edebilir

Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Halk dilinde karaciğer yağlanması olarak da tanımlanan siroz, domuz eti tüketen kişilerde daha sık kendini izah edebilir. Ek olarak yapılan araştırmalar, domuz etinin siroz hastalığına yol açtığını ortaya koyuyor. Örneğin: İsveç, Norveç ve Finlandiya benzer biçimde İskandinav vatanlarında sirozdan ölen şahıs sayısı ile domuz eti tüketen kişi sayısı arasında doğru orantı var.

7. Zaman içinde Kanser Hastalıklarına Sebep Olabilir


Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Domuz etinin vücut üzerinde gözlemlenen en olumsuz etkilerinden birisi de kanser hastalıkları. Gerek etin kendisi gerekse yağı; cilt, lenf, bağırsak ve mide benzer biçimde değişik kanser türlerine zemin hazırlayabilir.

8. Gelişme Hormonlarını Negatif Etkileyebilir

Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Kırmızı et grubunda yer edinen domuz etinde bol oranda büyüme hormonu yer alır. Dolayısıyla vücuda alındığı taktirde gelişme hormonlarında anormal durumlar ortaya çıkarabilir. El, ayak veya baş bölgesinin büyümesi en sık rastlanan olumsuzluklara örnek gösterilebilir.  Üstelik gelişme ile birlikte vücutta bazı şekil ve doku bozukluklarının oluşması da mümkün olan bir durum.

9. Hayvan Hastalıklarına Yakalanma Olasılığı Görülür

Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Dünya genelinde gözlemlenen birçok hayvan hastalıklarının insana etki etme olasılığı yoktur. Ancak domuz, kendisinde bulunan virüsleri direkt olarak insana bulaştıran ender hayvanlardan bir tanesi. O nedenle tüketildiği vakit, hayvanda görülen birçok hastalık insana da doğrudan bulaşabilir. Virüslerin ölmesi ve yok olması açısından domuz eti ürünleri tüketilmeden önce oldukça iyi ısı koşullarında pişirildiğinden güvenilir olmalısınız. Aksi taktirde hastalıkların bulaşma olasılığı daha yüksek düzeylere çıkabilir. Ek olarak jampon, sosis ve salam benzer biçimde pişmemiş tüketilebilen et ürünlerinin de olabildiğinde azaltılması gerekir.

10. Cinsiyet Hormonlarının Emek verme Mekanizmasını Etkiler

Kesinlikle Domuz Eti Tüketmemeniz İçin Domuz Etinin 10 Zararı

Domuz, gerek kendi pislikleri ile beslenmesi gerekse biyolojik yapısı nedeniyle fazlaca fazla oranda antikor üretir. Olduğundan fazla antikor üretmesi ve kolestrol ihtiva etmesi; hücre ve doku aktivitesini dengelemeye destek olan cinsiyet hormonlarının emek verme döngüsünü değiştirebilir. Kadındaki östrojen ve progesteron; erkekteki testosteron hormonunun işlevi üzerinde çeşitli negatif sonuçlar doğurabilir. Ayrıca içerisinde yer alan yabancı bir bileşen nedeniyle insanlarda kıskançlık duygularının azalışına da dolaylı yoldan tesir edebilir.

Etiketler: , , , , ,