Latin Çiçeği Nedir? Latin Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Latince tropaeum sözcüğü zafer anlamına gelir. Tropaeolum sözcüğü ise küçültme formudur. Peru (Cenup ABD) anavatanıdır. Latin çiçeği 1684 senesinde Peru’dan Avrupa’ya getirilmiş ve süs bitkisi olarak kısa sürede yayılmıştır. Minik ve büyük latinçiçeği Peru’da oldukca eskiden beri yara enfeksiyonlarına karşı kullanılmaktadır.
Leclerc, büyük Latin çiçeğinin suyunun akciğerde hava toplanmasında, balgamlanmada ve kronik bronşitte oldukça iyi tesir gösterdiğini, saç dökülmesine karşı etkili bulunduğunu yazmıştır.


Tıbbi Nitelikleri: Bronşit önleyici, balgam söktürücü, menstrüasyon söktürücü, saç uzatıcı, iskorbüt tedavi edici. Büyük ve ufak latin çiçeği antibiyotik maddeler ihtiva eder. Bitki bu yüzden gram pozitif ve negatif bakteriler üstünde etkili olmaktadır. Taze latinçiçeği yaprağı suyu öksürüğü keser yada hafifletir.

Kullanıldığı Bölgeler: Akciğer şişmesi, öksürük, raşitizm, saç.


Botanik: Anavatanı Cenup ABD’da oldukca senelik olan bitki, Avrupa’da bir yıllıktır. Bolca güneşli yerlerde, geçirgen ve fazlaca varlıklı olmayan topraklarda yetişir. Boyu 1,5-3 m içinde değişen bitki sürüngendir. Uzun ve etli yaprak saplarıyla sarılarak tırmanabilir. Yuvarlak yapraklar almaşık ve gri yeşildir. Yaprak sapları alttan yaprağin ortasından birleşir. Çoğunlukla kırmızı olan çiçekler yetiştiği iklime ve yere gore tüm yıl süresince yada temmuzdan ekim ayına kadar açarlar. Çiçekler turuncu, sarı yada beyaz da açabilir. Tohumlar yuvarlak yada böbrek biçiminde ve etlidir. Olgunlaştıklarında renkleri kirli sarıdır. Tohumlar filizlenme özelliklerini 4 yıl kaybetmezler.

Türkiye’de bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Nelerinden Yararlanılır: Kök haricinde tüm bitkiden yararlanılır.
Kokusu ve Tadı: Yaprakların hardalı çağrıştıran sert, keskin tatları vardır.
Yan Tesirleri: Bitkinin içindeki kükürtlü glikozit, bitkiye canlandırıcı bir tat verir, sadece midesi duyarlı olanları rahatsız edebilir. Midesi duyarlı olanlar latin çiçeği yedikten sonrasında 1-2 kaşık limon suyu içebilir. Kullanma Biçimleri: içten ve dıştan uygulanır.
Bitkiden Yararlanma Şekilleri: Bitki preslenerek elde edilmiş suyu günde 30 g içilebilir.
İçindeki Bazı Maddeler: Glikozit, mirosin, potasyum bisülfat, ortalama %90’ı benzil hardal yağı olan eterli yağ, C vitamini. Tohumunda da eterli yağ ve glikozit vardır.

TAVSİYELER:

Saç Dökülmesi (Leclerc): Isırgan yaprak 100 g Şimşir yaprak 100 g  latin çiçeği taze yaprak, tohum 100 g Alkol 90°C Karışım 20-30 gün dinlendirilir. Başın saçsız yeri fazlaca bastırılmadan oldukca iyi masajlanır.

KISA AÇIKLAMALAR:

Cenup ABD’da Minik ve büyük Latin çiçeğinin yaprakları ve Tropaeolum Tuberosum R. Et. P’nin köklerinde oluşan yumrular yenmekte ve bu yüzden de tarımı yapılmaktadır.

Etiketler: , , , , ,