Kış mevsimi gelmiş olsa da hala güneşli günler yaşamaktayız. Havanın sıcaklığı beklenenin üstünde seyretmesine karşın, kış mevsiminin yiyecekleri de çıkmaya başladı.
Güneşli günler ile beraber kış meyve ve sebzeleri tezgahlardaki yerlerini aldı.
Karnabahar, pırasa, ıspanak benzer biçimde kış sebzeleri ile meydana getirilen yemekler mutfaklarda pişmeye başladı. Mandalina, nar, portakal benzer biçimde meyvelerde bol miktarda tüketiliyor.
KARNABAHAR FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!
Yemeği meydana getirilen, kızartılan ve fırında kaşar ile beraber pişirilen
karnabahar yararları saymakla bitmiyor. Sıhhat açısından birçok faydası bulunan bu şifalı sebze, kış aylarında birçok şekilde değerlendirilir. Brokoli ile benzerliği ile meşhur bir sebzedir. İşte karnabaharın yararlarından birkaçı şöyledir:
- Karnabahar averaj 25 kaloridir.
- Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılar. A, B1, B2, C ve E vitaminlerini ihtiva eder.
- Kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum açısından varlıklı bir sebzedir. Ek olarak muhteviyatında sülfür, silisyum, klor ve demir de bulundurur.
- Sıhhatli, dengeli ve tertipli bir beslenme için uygundur. Sıhhatli yaşamak isteyenlerin tercihidir. Bilhassa buharda pişirilmesi ve suda haşlanması ile rejim meydana getiren kişilerin yada hastaların tercih etmiş olduğu bir sebzedir.
- İdrar söktürücüdür.
- Mide hastalıklarına karşı da koruyucu tesiri vardır. Mide hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Vücudu toksin maddelerden arındırması da karnabahar yararları arasındadır.
- Bilhassa karaciğeri toksinlerden temizler, karaciğer için oldukça faydalıdır.
- Şeker hastalığı olan kişilerin de rahatça tüketebileceği ve yarar bulabileceği bir sebzedir.
- Cinsel isteği arttırıcı tesiri vardır, bununla beraber cinsel gücü de arttırır.
- İyi bir folik asit deposudur, günlük folik asit ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaya yardım eder.
- Kalp için de oldukça yararlı bir sebze türüdür. Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Aşırı kiloluluk riskini azaltır.
KABIZLIK SORUNU MU YAŞIYORSUNUZ?
Yüksek oranda su ve lif içermesi sebebiyle sindirimi oldukça kolaydır. Sindirim sistemini düzenler ve rahatlatır. Hazımsızlığı önler, kabızlık giderici özelliği vardır. Kabızlığı gidermesiyle kolon kanseri riskini de azaltmış olur. İçeriğindeki lif sebebiyle vücuttaki toksinlerin safra ve dışkı yöntemiyle atılmasına yardım eder. Bu durumda karındaki şişkinlik azalır.
KARNABAHAR İLE BEYNİNİZİ KORUYUN!
Beyin için oldukça yararlı bir bitkidir. Beynin gelişimini pozitif yönde yönde etkileyen B vitaminini ihtiva eder. Beynin işlevini arttırmasının yanında öğrenmeyi ve zekayı da geliştirir. Bununla beraber çocukluk döneminde toksinlerin beyne zarar vermesini de önler. Son zamanlarda hızla yayılan ve birçok kişide görülen alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.
KARNABAHAR KEMİK ERİMESİNİ ENGELLER!
Eklem ağrılarını geçirici tesiri vardır. Romatizmaya karşı koruma sağlar. Ek olarak karnabaharın ihtiva ettiği bileşenleri yardımıyla romatoid artrite karşı da korunabilirsiniz. Osteoporoz şu demek oluyor ki kemik erimesini de önlemeye yardım eder. İdrarla atılan kalsiyumu azaltarak kemik gelişimini destek sunar.
KANSERE KARŞI SAVAŞIN!
Kansere karşı koruyucudur, şu demek oluyor ki antikanser özelliği vardır. İçerisindeki bileşikler yardımıyla kanserli hücrelerin büyümesini engeller. Prostat kanseri, mide kanseri, kolon, meme, yumurtalık, mesane ve akciğer kanseri benzer biçimde kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.
KARNABAHAR NASIL TÜKETİLİR?
Karnabaharın daha yararlı olması ve şifalarından daha çok yararlanılması için 3-4 tane yeşil yaprağı ile pişirilmesinde yarar vardır. Bu şifalı sebzeyi buharda haşlayacağınız vakit çiçeklerini parçalayıp tencereye koyun. Çiçeklerin üstüne karnabaharın iç kısmında bulunan yeşil yapraklarından da 3-4 tane ilave edin ve üstüne su ilave ederek bu şekilde haşlayın. Haşlandıktan sonrasında yeşil yaprakları çıkarabilirsiniz. Bu durumda yeşil yapraklardaki yararlı maddeler de haşlama suyuna geçer. Karnabaharı tüketirken de bu haşlama suyundan azca bir miktar tabağınıza alabilirsiniz.
KARNABAHAR ZARARLARI NELERDİR? KİMLER TÜKETMEMELİDİR?
Her besinin fazlasını tüketmek vücuda zarar verir. Bu yüzden hiçbir sebzeyi yada meyveyi aşırı oranda tüketmemek gerekir. Böbrek taşı olanlar yada başka böbrek hastalıkları olan kişiler fazla karnabahar tüketmemelidir. Ek olarak gut hastalığı olan kişilerin de oldukça fazla karnabahar tüketmesi tavsiye edilmez.