Siyah Çayın Sağlık Mucizesi


Uyarıcı tesiri sebebiyle zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderici özelliğe haizdir. Son yıllarda meydana getirilen araştırmalar ile kolon kanseri başta olmak suretiyle pek fazlaca kanser türünü önleyici tesirleri olduğu tespit edilmiştir. Midenin çalışmasını destekleyerek mideyi kuvvetlendirir. Kolera, guatr benzer biçimde hastalıklarda tedavi edici özelliği vardır. Antioksidan özelliği bulunmaktadır. Diş ve diş eti rahatsızlıklarının tedavi sürecini kısaltırken ağız kokusunu da engeller. Sadece çayın fazla tüketilmesi kalp çarpıntılarına, mide bulantısı ve uykusuzluğa sebep olabilmektedir.


  1. Daha iyi çalışan kalp: 2009 senesinde yapılmış bir çalışmada günde 3 – 4 fincan siyah çay içen kişilerde; çevresel etkenlerle beraber değerlendirildiğinde, inme riskini günde 1 fincan içenlere gore % 21 oranında azalttığını göstermiştir. Harvard’ta meydana getirilen başka bir emek harcama ise kalp krizi riskini % 44 oranında azaltabileceğini göstermiştir. Fena kolesterol dediğimiz LDL kolesterol seviyesini ise % 11 oranında düşürebilir.
  1. Kansere karşı koruyucu: Meydana getirilen emekler siyah çay tüketimi ile alınan polifenol ve kateşinlerin bazı kanser türlerinin oluşumuna karşı koruyucu tesir yarattığını göstermiştir. Mesela tertipli olarak günde 2- 3 fincan siyah çay içen hanımlarda meme ve over (yumurtalık) kanseri oluşumunun azaldığı tespit edilmiştir. Ek olarak akciğer kanseri gelişimini de azaltabilir.
  2. Sıhhatli kemikler: Siyah çayda bulunan fitokimyasallar ile tertipli tüketim sağlandığında kuvvetli kemikleri destek sunar, kemik yoğunluğuna katkıda bulunur, osteoporoz ve artrit riskini azaltır.
  3. Diyabet riskini azaltır: Bilhassa Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan yaşlı bireyler ile yapılmış emekler da tertipli olarak günde 1- 2 fincan siyah çay tüketimi yapıldığında, Tip 2 diyabet oluşumunun % 70 oranında düşürülebildiği ihtimali üstünde durulmuştur.
  1. Ağız Sağlığı: Meydana getirilen emekler siyah çayın plak oluşumunu azalttığı ve çürük oluşumuna yol açan bakteri gelişimini kısıtladığı üstünde duruyor. Siyah çayda bulunan polifenoller, ağız boşluğunda bulunan bakterilerin diş plak oluşumunu ve yapışkanlık tadına yol açan enzimlerin gelişimini engelliyor.
  1. Ağırlık denetimi sağlar: Bilhassa karın çevresi yağlanmasını azaltırken, yağ yakımını ve ağırlık kaybını destekleyici tesir gösterir.
  2. Antioksidanlar: Polifenol içinde ne olduğu yüksek olan siyah çay, DNA hasarını engelleme ile ilişkilidir. Tütün ve öteki toksin maddelerden kaynaklı olarak oluşan bu DNA hasarı için bilhassa meyve ve sebzelerle desteklenmiş bir rejimde siyah çayın yeri ne olursa olsun olmalıdır. Açık ve limon ilave edilerek içilen çay ile antioksidan alım kapasitenizi arttırmanız kolaylaşır.
  3. Stresi azaltır: Siyah çayda bulunan L- theanine rahatlama ve uzun soluklu daha iyi konsantrasyon sağlamış olduğu çalışmaların ortak sonuçlarıdır. Gün içinde averaj 2- 3 fincan siyah çay tüketildiğinde stres hormonu olan kortizol seviyesinin düşmüş olduğu gözlemlenmiştir.
  4. Kuvvetli bağışıklık sistemi: Siyah çay, içeriğindeki alkylamine antijenleri ile bağışıklık sistemini sağlamlaştırır. Siyah çay virüsler ile savaşır. Bu da sizin bağışıklık sisteminiz için koruyucu kalkan olur.
  5. Tertipli sindirim sistemi: Bağışıklık sistemini geliştirmeye ek olarak siyah çayda bulunan tanenler bununla birlikte mide ve bağırsak hastalıkları üstünde iyileştirici tesir sağlar ve sindirim sistemi aktivitesinin azalmasına destek sağlar

  1. Enerji arttırır: Yüksek kafein içinde ne olduğu olan öteki içeceklere gore siyah çayda bulunan düşük kafein oranı kan akışına destek olurken, beyin fonksiyonlarını da sağlamlaştırır. Ek olarak metabolizma ve solunum sistemiyle kalp ve böbrekleri de uyarır.
  2. Mutluluk faktörü: Doğru şekilde toplanmış ve kurutulmuş çay yapraklarından elde edilmiş siyah çayı demlediğinizde size mutluluk vermez mi? Hem de bunu tüm vücut fonksiyonlarını korurken yaparsa. Bundan dolayı doğru şekilde toplanmış, doğru markaları tercih etmeli

Siyah çay içerken dikkat


Etiketler: , , , , , , , , , , ,