Biber, fazlaca çeşitleri olan bir sebzedir. Devletimizde bilhassa çarliston, sivri, dolmalık biberler tüketilir. Acı ve tatlı çeşitler de amacına göre kullanılır. Çarliston biberler çoğu zaman tatlı olur, sivrilerin ise tatlı türleri olduğu benzer biçimde çoğunluğu acıdır. Kızarması bilhassa yazları yoğurt ile beraber sık sık tüketilir. Menemen yapımında da biber eğer olmazsa olmazdır. Ek olarak bu şifalı sebze öğütülerek de yiyeceklere ilave edilebilir. Yiyeceklere ilave edilen ve kurutulan çoğu zaman kırmızı biberdir.
Biberin Faydaları Nelerdir?
Vatanımızda oldukça çok tüketilen ve hepimiz tarafınca sevilen biber sıhhat açısından da oldukça faydalıdır. İçerisinde bolca oranda B vitamini bulundurmasının yanında, A, C, P ve K vitaminlerini de ihtiva eder. İşte biberin yararlarından bazıları şöyledir:
- Mideyi kuvvetlendirir, mide tembelliğini giderir.
- Mide zarını korur, ülser gelişimini önler.
- İştah açar, iştahı olmayan kişilerin iştahlarının açılmasına yardım eder.
- Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Soğuk algınlığı, grip ve nezleye iyi gelir.
- Hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır, vücudun müdafaa mekanizmasını kuvvetlendirir.
- Çağımızın hastalığı, birçok kişinin yakalandığı kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- İçerdiği yüksek lif oranı sebebiyle kabızlığa iyi gelir.
- İyileşmeyen yaraların iyileşmesine yardım eder.
- Sindirim sistemini rahatlatır.
- Baş ağrısına karşı yarar sağlar.
- Nüzul geçirme riskini azaltır.
- Biber saçların kırılmasını önler.
- Açlığı bastırır, doygunluk hissi sağlar.
- Solunum zorluklarını giderir, akciğerlere yarar sağlar.
- Balgam söktürür.
- Yağ yakımını hızlandırarak, zayıflamaya yardım eder.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Beyin için endorfin salgılanmasını arttırır.
- Kolesterole iyi gelir.
- Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Organik antibiyotik olarak da bilinir.
- Diyabet yani şeker hastalığına yarar sağlar.
Biber ile Genç Kalın
Erken yaşlanmak birçok kişinin kabusu gibidir. Erken yaşta saçlarının beyazlamasını, yüzünde yada vücudunda kırışıklıkların oluşmasını asla kimse istemez. Biber yaşlanmayı geciktirir, erken yaşlanmayı önler. Daha genç görünmeye yardım eder.
Genç kalmak istiyorsanız yada erken yaşlanmak istemiyorsanız kesinlikle biber tüketin!
Acı Biberin Yararları
Acı biberin sıhhat açısından birçok faydası vardır. Acı biberin ihtiva ettiği kapsaisin olarak adlandırılan madde, oldukça geniş yelpazede genel sağlığa faydalıdır. Acı biberin yararları şöyle sıralanabilir:
- Acı biber kalp sağlığına faydalıdır. Damarlarda plakların oluşmasına engel olabilir. Böylece, kan akışının sıhhatli devam etmesini sağlar ve kalbin yorulmasına engel olur.
- Acı biber, başta cilt kanseri olmak suretiyle öteki kanser çeşitlerine karşı korucuyu rol üstlenir. Kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- Acı biber, tüm vücutta kan dolaşımının artmasını sağlar. Hipertansiyona faydalıdır.
- Acı biberin sindirim sistemine oldukça faydası vardır. Sindirim sistemi organlarının neredeyse tümünün sıhhatli bir halde işlevlerini yerine getirmesine destek sunar.
- Bazı kaynaklar acı biberin lösemi ve akciğer kanserine karşı koruyucu maddeler içerdiğini belirtmektedir.
- Solunum sistemine yararlı olan acı biber, astım, bronşit ataklarının sertliğini düşürebilir.
Biber Nerelerde Kullanılır?
Bu şifalı sebze, taze olarak tüketildiği şeklinde pişirilerek, kızartılarak da tüketilebilir. Bununla beraber biber salçası, biber turşusu da yapılır.Etiketler: acı biber, acı biber zararlı mı, acı biberin yararları, biberin faydaları, biberin kalorisi, biberin zararları, kırmızı biber, kırmızı biberin yararları