Kavunun Kardeşi Pepinonun Yararları

Kavunun Kardeşi Pepinonun Yararları
Türkiye’de adını pek sık duymadığımız; pazar yada manav tezgahlarında ise oldukça sık rastlamadığımız ”pepino” bu günkü yazımızın mevzusu. Pepino tropikal meyvelerden biridir. Son yıllarda Akdeniz bölgesinde başlatılan bir projede devletimizde artık bir oldukça tür tropikal meyvenin yetiştiriciliği yapılıyor. Pepino da bu meyvelerden biri. Daha yeni yeni devletimizde organik marketlerde tropikal meyve reyonunda yerini alan pepino; tüketenlerin fazlaca beğenmiş olduğu bir meyve olarak anılıyor. Dünyada ise ” sıhhat iksiri” adı ile lanse edilen pepino hakkında hazırladığımız bu yazıyı sizler için paylaşıyoruz.

Pepino Nedir?

Kavunun Kardeşi Pepinonun Yararları
Pepino tropikal meyvesinin ana kaynağı Cenup Amerikadır. En oldukça üretildiği ülke ise Perudur. Dünyaya bu iki yerden ilk kez ulaştırılan pepinonun tadı kavun benzeridir. Pepino meyvesinin içinde çekirdek bulunmadığı için meyvesi oldukça etli ve suludur. İnce kabuklu olması sebebi ile de kabuğu soyulmadan da tüketiliyor. Dünyada üretimi meydana getirilen başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comerayaa’dır. Devletimizde ise Akdeniz sahillerinde Miski çeşidi yetiştiriliyor. Pepino ufak, orta ve büyük boyutlu olanları vardır. Ufak olan çeşitleri 40-50 gram iken büyük olan çeşitleri 1300 gr kadar ulaşabiliyor. Genel olarak üretimi yapılan ve satılan türlerinin gramı 150-600 arasıdır. Pepinonu tadı; tatlı ve mayhoş şeklindedir. Genel olarak seralarda üretimi yapılıyor. Oldukça ısı farkı olmayan yerlerde ise bahçelerde de üretimi yapılıyor. Pepino soğuk havalara karşı duyarlı bir meyvedir. Kış aylarında meyve vermez.

Pepino Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Kavunun Kardeşi Pepinonun Yararları
Pepino meyvesi ya da pepino kavunu; ananas, mango ve kavun tadına yakın bir meyvedir. Tropikal meyve sevenlerin sıklıkla tükettiği bir yiyecektir. Kabuğu ile beraber meyve olarak kullanılır. Pepino meyvesi dünya mutfağında tatlı ve dondurmaların içine eklenen ve yanına süs olarak yerleştirilen meyvelerden biridir. Mezesi yapılan pepinolar dondurma ile servis edilir. Ya da meyve salatalarında garnitür olarak yer alır. Pepinonun ayrıca marmelat ve reçeli de yapılır. Bazı butik pastacılar pepinodan tart ve turtalar yapıyor. İklim koşullarının uygun olduğu ülkelerde ise hoş kokusundan dolayı süs veya bahçe bitkisi olarak da yetiştirilir. İçerdiği yoğun mineral ve vitaminden dolayı da birçok hastalığa faydalıdır.

Pepinonun Gıda Değerleri

Pepinonun besin değerleri ise aşağıdaki gibidir.

Pepinonun Faydaları Nelerdir?

Tropikal meyve ailesine mensup olan pepino; insan sağlığı için oldukça faydalı bir meyvedir. Bizlerin manav veya pazarlarda fazlaca sık rastlayamadığımız bu meyve daha oldukça ABD dolaylarında ünlüdür. Bizdeki kavuna benzerliği ile dikkat çeken pepino K vitaminin bol miktarda bulunmuş olduğu ender yiyeceklerdendir.

1. Şeker Hastalığına İyi Geliyor

Kavunun Kardeşi Pepinonun Yararları
İçerdiği natürel şeker ile insan vücudu için yararlı bir meyvedir. Belli oranlarda tüketildiğinde diyabet hastalarında şekerin dengesini sağlar. Bununla beraber yüksek K vitamini ile de şeker hastalığına iyi gelir.

2. A ve C Vitamini Deposu
Kavunun Kardeşi Pepinonun Yararları

Pepino bir vitamin deposu meyvedir. Özellikle A ve C vitaminleri açısından tam bir depodur. Bu vitaminler barındırdığı için vücut direncini arttırır.

3. Enfeksiyonlar İle Savaşır

Kavunun Kardeşi Pepinonun Yararları
İçeriğindeki vitamin ve mineraller yardımıyla solunum yolu enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonlarında natürel bir bağışıklı arttırıcı olarak tüketiliyor.

4. Kan Damarlarını Kuvvetlendirir

Kavunun Kardeşi Pepinonun Yararları
Pepino kan damarlarını kuvvetlendirme özelliği bulunuyor.

5. İltihabı Önler

Kavunun Kardeşi Pepinonun Yararları
Pepino meyvesi tüketiminin insan vücudunda iltihabı önlediği görülüyor. Açık yaraların tedavisinde ve iltihabın önlenmesinde etkili olan pepino; hem de ağızda bulunan yaralar ve diş eti iltihabı için de yarar sağlıyor.

6. Uykuyu Düzenler

Kavunun Kardeşi Pepinonun Yararları
Pepino meyvesi tüketildiğinde uyku düzeninde pozitif etkisinde bırakır bırakır. Eğer uyku problemi yaşıyorsanız tertipli olarak pepino tüketiminin uyku dengenizi pozitif olarak değiştirdiğini görebilirsiniz.

7. Kilo Vermede Etkili

Diyet yapanların günlük kalori alım oranları vardır. Bu yüzden diyet listelerinin dışına pek çıkılmaz. Fakat kilo vermek uzun devam eden bir süreç olduğu için değişik şeyler tüketmek isteyebiliyoruz. Bu yiyeceklerin ise hem zevkli hem de düşük kalorili olması en büyük temennidir. Pepino tam da bu kategoride bir meyvedir. Düşük kalorili olan pepino tamamen rejim dostu bir yiyecektir. Şeker oranı da uygun seviyede olan hoş bir tatlılığı olan pepino rejim yapanlar tarafından sıkça tüketilen bir meyvedir.

8. Hazmı Kolaylaştırır

Pepino lifli bir meyvedir. Yumuşak olduğundan ve kabuğu ile yenildiğinden dolayı hazmı kolaylaştırır. Ayrıca midede bulunan birçok rahatsızlığı da iyi geldiği biliniyor.

9. Kanın Pıhtılaşmasını Kolaylaştırır

Pepino içerdiği yoğun oranda vitamin sayesinde kanın pıhtılaşmasını destek sunar. Bu özelliği ile hemofili hastaları tarafından sıkça tüketilmesi ihtiyaç duyulan bir yiyecektir.

10. Kemik Erimesini Önler

İçerdiği A , B ve C vitaminleri ve yoğun oranda K vitamini ile kemik erimesini önleyici özelliği vardır.

11. Afrodizyak Etkili Bir Meyve

Pepino bir öteki yönü ise oldukça ilgi çekicidir. Tüketildiği takdirde insanlar üstünde afrodizyak etkisi vardır. İnsan vücudunda libidoyu da arttırarak cinsel isteksizlik yaşayan kişilerin tüketmesi tavsiye edilir.

12. Kansere Karşı Önleyici

Pepino yüksek vitamin içinde ne olduğu ile kanser ile savaşmada etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek bizleri kanser hücreleri ile savaşırken destek sunar.

13. Cilt İçin Faydalı

Pepino cildini natürel olarak nemlendirmek isteyen kişilerin kullanabileceği bir meyvedir. Özellikle kuru ciltler pepino meyvesini pelte haline getirip yüzlerine sürdüklerinde yüzün büyük oranda neme kavuştuğunu görecektir.

14. Gençlik İksiri

Pepino meyvesinin hücre yapıcı be yenileyici özelliği vardır. Bu sayede cildin genç ve dinç kalmasından etkilidir.

15. Böbreklere İyi Gelir

İçeriğindeki vitaminler yardımıyla böbreklerde biriken kum ve taşların temizlenmesini sağlar.

16. Kalp Krizini Önler

Pepino hem kolesterolü düşürür hem de kalp krizine neden olacak etkileri azaltır.

Pepinonun İyi Geldiği Hastalıklar

Etiketler: , , ,