Mantar yemeği sevenler nerede ise her mantar türünü bilirler. Kuzugöbeği mantarı da sevilen, sevmiş olarak tüketilen mantar türlerinden biridir. Doğal bu mantarın yetiştiği dönem kısıtlı olduğundan, belli aylarda taze olarak toplanarak tüketilebilir. Taze tüketimin yanında kurutularak da saklanır.
Bir tek vatanımızda değil yurt dışındaki birçok ülkede de sevmiş olarak tüketilir. Bu şifalı mantar ile hazırlanan yemekler oldukça leziz olur ve birçok şahıs tarafınca afiyetle tüketilir.
Kireçli toprakları sever. Yağış eğer olmazsa oldukça verimli yetişmez. Sürülmeyen topraklarda, yangın geçiren ormanlarda ve ağaç kesimi meydana getirilen ormanlarda çokça yetişir. Bir çok süre şimşek çaktıktan sonrasında ortaya çıkar. Devletimizde çoğu zaman Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde doğrusu çoğunlukla kıyı kesimlerinde yetiştirilmektedir.
Bilhassa Fransa, Almanya, Belçika, İspanya, İsveç ve Norveç benzer biçimde ülkelere ihraç edilir. Bu ülkelerde bol miktarda tüketilir. Üstelik lüks lokantalarda servis edilen pahalı yemeklerine yapımında kullanılır. Peki kuzugöbeği mantarı yararları nedir?
Bir tek vatanımızda değil yurt dışındaki birçok ülkede de sevmiş olarak tüketilir. Bu şifalı mantar ile hazırlanan yemekler oldukça leziz olur ve birçok şahıs tarafınca afiyetle tüketilir.
KUZUGÖBEĞİ MANTARI NEDİR?
Latince adı Morchella esculanta olan bu şifalı mantar, küme mantarı, kümah yada höbelen mantarı şeklinde adlar ile de anılır. Bu şifalı mantar, birçok şahıs tarafınca oldukca iyi bilenen bununla birlikte şifalı bitki sayılan bir mantar türüdür. Mart ayından haziran ayına kadar yetiştirilebilir. Ormanlarda gruplar halinde yada tek olarak görmek mümkündür. Birçok ülkede çokça yemeklerde kullanılır. Dış rengi bej renginde yada gri benzer biçimde bir renktir. Üst kısmı petek şeklinde biçimlenmiştir.Kireçli toprakları sever. Yağış eğer olmazsa oldukça verimli yetişmez. Sürülmeyen topraklarda, yangın geçiren ormanlarda ve ağaç kesimi meydana getirilen ormanlarda çokça yetişir. Bir çok süre şimşek çaktıktan sonrasında ortaya çıkar. Devletimizde çoğu zaman Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde doğrusu çoğunlukla kıyı kesimlerinde yetiştirilmektedir.
KUZUGÖBEĞİ MANTARI FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?
Belirli sürelerde yetişen bu mantar sıhhat açısından birçok yarar sağlar. Hastalıklardan korunmak için sıkça tercih edilir. Lezzeti ve mükemmel tadı sebebiyle birçok ülke mutfağında tercih edilir. Birçok orman bölgesinden toplanarak değişik ülkelere gönderilir. Kuzugöbeği mantarı, ülkemizdeki birçok bölgede de kurutularak ipe dizilir ve bu şekilde satılır.Bilhassa Fransa, Almanya, Belçika, İspanya, İsveç ve Norveç benzer biçimde ülkelere ihraç edilir. Bu ülkelerde bol miktarda tüketilir. Üstelik lüks lokantalarda servis edilen pahalı yemeklerine yapımında kullanılır. Peki kuzugöbeği mantarı yararları nedir?
- Bitkinliğe, güçsüzlüğe ve yorgunluğa karşı oldukça yararlı bir mantar türüdür.
- Gözler için oldukça yararlıdır. Gözlere parlaklık verir.
- Çin’de oldukça yaygın kullanılan bir bitki türüdür. Hastalıkların iyileştirilmesinde sık sık tercih edilir.
- Mide hastalıkları için büyük yarar sağlar.
- Beyine de yarar ve yarar sağlar. Zihne iyi gelmesi de kuzugöbeği mantarı yararları arasındadır.
- Protein kıymeti oldukça yüksektir. Hatta protein mevzusunda et ile yarışabilir.
- Bağırsak hastalıklarına da iyi gelir. Oldukça eski zamanlardan beri bağırsak rahatsızlıklarını iyileştirmek için kullanılır.
- Kansızlık şu demek oluyor ki anemi rahatsızlığına da büyük yarar sağlar. Kan yapar.
- B1, B2 ve C vitaminleri ihtiva eder.
- Yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum benzer biçimde mineraller ihtiva eder.
- Mantar genel olarak zehirli türleri de olduğundan bilmeyen kişiler tarafınca toplanmamalıdır. Mantar türlerini bilen ve ayırt edebilen kişiler tarafınca toplanmalıdır.
- Kuzugöbeği mantarı alerjik reaksiyonlara niçin olabilir, bu yüzden dikkatli olunmalıdır.
- Kuzugöbeği mantarı aniden tek öğünde oldukça oranda yenmemelidir, zarar verebilir.