Peki birçok şekilde değerlendirilebilen, akşam yiyeceklerini süsleyen, misafirlere özenle hazırlanan yiyeceklere konulmuş olan bulgur yararları nedir? Doğal çiğköfteyi de unutmamak gerekir.
Bilhassa ülkemizdeki Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilir. Günümüzde bir tek bu bölgelerde değil Batıda birçok ilde de etsiz çiğköfte afiyetle tüketilmektedir. Kısacası bu şifalı bitki, tüm bu leziz yiyeceklerin yapımında kullanılarak afiyetle tüketilirken, vücudumuz için ne benzer biçimde yararları vardır?
BULGUR FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Bu şifalı bitki, buğdaydan elde edilir. Buğdayın işlenmesiyle ve fazlaca çeşitli aşamalardan geçirilmesiyle elde edilir. Bilhassa Anadolu’da çokça tüketilir. Birçok yiyeceğin içinde kullanılır. Çorba, pilav ve oldukca çeşitli sulu yemeklerin içine ek gıda olarak da katılır. Doğu bölgelerindeki illerde ise bilhassa çiğköfte yapımında sıkça kullanılır.Çoğunlukla pirinç kullandığımız pilav yapımlarında aslına bakarsak sıkça tercih edilmelidir. Pirince bakılırsa vücudumuz için daha değişik yararları sağlar ve bizi hastalıklara karşı korur. Hastalıklara karşı koruma sağlamasının yanında oldukça da ucuz olması sebebiyle çokça tercih edilir. Hem besleyici, hem de doyurucudur. Pahalı olmaması sebebiyle misafirler için kısır yapımında bol miktarda kullanılır. Çiğköfte yapılırken de ucuz olduğundan tercih edilir ve çiğköftenin fiyatının düşük olmasına da sebep olur. Koroner kalp rahatsızlığına yakalanma riskini azaltır. Lif içinde ne olduğu sebebiyle bağırsaklara yarar sağlaması da yararları arasındadır. Diyabet kısaca şeker hastalığı için de oldukça yararlıdır.
Ek olarak şeker hastalığına yakalanma riskini de azaltır. Kolesterolü düzenler. Sindirimi rahatlatarak hazmı kolaylaştırır. Uykusuzluktan mı yakınma ediyorsunuz? Geceleri hepimiz mışıl mışıl uyurken siz uykusuzluktan mı yakınıyorsunuz? O vakit bu şifalı tahıl yardımıyla rahatça uyuyacaksınız. Yüksek oranda folik asit ihtiva eder. Folik asit bebekler için oldukca faydalıdır. Ek olarak hamile bayanlara da yarar sağlaması yararları arasındadır. Meydana getirilen bir araştırmaya bakılırsa buğday ve bulgur şeklinde uzantısı gıdaları tüketmek hanımefendilerin meme kanserine yakalanma riskini mühim seviyede azaltmaktadır. Bilhassa menopoz döneminde bol miktarda tüketilmelidir. Tokluk hissi sağlamış olduğu için açlık hissini uzun süre önler.
Vatanımızda bilhassa İç Anadolu bölgesinde buğdayın oldukça büyük alanlarda yetiştirilmesi sebebiyle kolayca bulunabilir. Her markette bu leziz tahıla rastlayabiliriz
İşte bu şekilde bu leziz tahılın yararları saymakla bitmiyor. Siz de yaz kış bu tahılı kullanabilir ve hastalıklardan korunabilirsiniz.