Zeytin Yağının Faydaları Saymakla Bitmez

Zeytinyağının Yararları

Sıhhat açısından en yararlı ürünlerden birisi olan zeytinyağı ortalama 5000 yıl ilkin keşfedildiği düşünülmektedir. Devasa yükseklikte besinler içerdiğinden dolayı yaygın olarak hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.Zeytinyağı eski Mısır medeniyetinden itibaren oldukça yaygın olarak kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Hem dahili hem de harici olarak kullanılmaktadır. Cilt ve saç sağlığı haricinde sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Zeytinyağı E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bunun haricinde kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum içermektedir.

Zeytinyağının fazlaca yaygın olarak kozmetik ürünlerinde cilt sağlığı için eski çağlardan beri kullanıldığını yazmıştır.  Bunun haricinde bir çok hastalığın tedavisi için de alternatif tıp da kullanılmaktadır. Bilhassa sindirim sistemi sorunları için yaygın olarak tavsiye edilir ve kullanılır. Kabızlık problemlerine anlık çözümler getirebilir. Bunun haricinde kalp ve damar sağlığı başta olmak suretiyle bir fazlaca hastalığa iyi geldiği düşünülmektedir.




Zeytinyağının Cilt Sağlığına Yararları: 


Organik zeytinyağı cildin kimyasal yapısına oldukça daha uygundur. Bu özelliği yardımıyla bilhassa kuru ciltlere oldukça faydalıdır.Bunun yanında dirsek ve dizlerde aşırı kuruma sonucu meydana gelen sertleşmelere karşı oldukça etkilidir. Tertipli olarak kullanıldığı vakit cildin yumuşak kalmasını sağlar.

Zeytinyağını avokadoyu püre haline getirip karıştırdıktan sonrasında cildinize 20-25 dakika süresince uyguladığınıza cildinizin gençleşmesini elde edecektir. Tertipli olarak bu uygulamayı yapmanız durumunda yaşlanmadan meydana gelen kırışıklıkların girilmesini sağlayabilirsiniz.


Aşırı derecede kuruluk problemi yaşayan kişiler akşamları yatmadan ilkin ciltlerine saf zeytinyağı uygulayarak bu problemi çözebilirler. Zeytinyağının ihtiva ettiği gıda maddeleri bununla beraber hasta cildin iyileşme sürecini hızlandırabilir.Bunun haricinde zeytinyağı güneş yanmalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Zeytinyağının cilt açısından bu kadar yararlı olmasının en mühim sebebi sıhhatli yağlar, skualen ve oleik acidas ile beraber fenolik antioksidan ve bununla birlikte E vitamini bakımından varlıklı olmasıdır. Bu karışım özgür radikallerin hareket kabiliyetlerini kısıtlar ve oldukca geniş bir yelpazade cilde zarar vermelerini engeller. Zeytinyağının bolca oranda ihtiva ettiği elementeler bununla beraber tümörlerin oluşmasına engel olabilirler. Özellike cilt ve deri kanserlerinin oluşma riskini azaltır.
Zeytinyağı hem de cildin üstünde fena görünümlü streçleri, siyah lekeleri ve akneleri tedavi edebilir. Ek olarak ciltlerde meydana gelen çatlakları gidermeye destek sağlar. Bunun için söz konusu hastalıklardan etkilenen bölgelere haftada 3 kere uygulamak yeterlidir.
Zeytinyağı hem de makyaj çıkartmak için de kullanılmaktadır. Zeytinyağı öteki kimyasal madelerin aksine  cildi tahriş etmeden ve sertleşmesine niçin olmadan makyajların çıkarılmasını sağlar.
Zeytinyağı duyarlı ciltler için mühim bir şifa deposudur. Kırılgan ciltler genel anlamda öteki ürünlere karşı alerji eğilimlidir. Fakat zeytinyağı bilhassa hint yağı ile karıştırılarak kullanıldığında cilt temizliğini de sağlayabilir. Cildi özgür radikallerden, yağlardan ve ölü hücrelerden temizleyerek cildin sıhhatli bir halde hava almasını ve devamlı nemlenmesini engeller. Bunun haricinde nemlendirmeyi sağlamış olduğu için bilhassa kuru ciltlerde meydana gelen dökülme sorunlarını giderir.
Zeytinyağı etkili bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı özgür radikallerin niçin olduğu kırışıklık, tahriş ve yaşlanma sorunlarını geciktirebilir.Ek olarak cilt hücrelerinin yenilenmesini ve devamlı sıhhatli kalmaları için lüzumlu olan mineralleri ve vitaminleri sağlar.
Zeytinyağı deniz suyu ile karıştırılarak cilde uygulandığında bilhassa kuru ciltlerde meydana gelen sorunları giderebilir. Cildin pürüzssüz olmasını sağlar. Bu uygulama hem de tüm vücudu dinlendirmek içinde yapılabilir.
Zeytinyağının cilt sağlığına katkıları saymakla bitmez, bu yüzden oldukça yaygı olarak cilt maskelerinde kullanılmaktadır.

Zeytinyağının Saç Sağlığına Yararları: 

Zeytinyağının saç sağlığı açısından da bir çok faydası vardır. Bilhassa kuru saçlar için benzeri olmayan bir şifa deposudur. Kuru saçların yumaşamasını sağlar. Kıvırcık saçların düzelmesine destek olmaktadır.
Bir kaseye su doldurun ve 4 yiyecek kaşığı zeytin yağı ve bir kaşık bal karışmasını sağlayarak saçlarınıza uygulayın. Bu uygulama saçlarınızın yumuşamasını ve naturel bir parlaklık kazanmasına destek olacaktır. 20 dakika süresince bu karışımı saçlarınızda beklettiğinizde hem de kafa derisi sağlığına da katkıda bulunmuş olacaksınız.
Zeytinyağı bununla beraber saçların hava almasını sağlar. Nemli kalan saçların kurumua ve dökülme ihtimali daha zayıftır. Saçlara 5-10 dakika uygulanan zeytinyağı hem de saç köklerinin kuvvetlenmesine destek sunar.


Saç sağlığı haricinde zeytin yağının ayak ve el sağlığı için oldukça yaygın olarak kullanıldığını söylemek mümkün. Ayakların dinlenmesi için ılık suya bir miktar tabiat zeytinyağı döklerek ayaklar suyun içinde olmasına rağmen 10-15 dakika bekletilir. Bu uygulama hem ayakların dinlenmesini hem de sert cildin atılmasına destek olmaktadır.

Sindirim Sistemine Faydalıdır:

saç ve cilt sağlığından sonrasında zeytinyağının en fazla sindirim sistemine yararlı bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Bilhassa bağırsak hareketlerinin artmasını teşvik eder, basur ve kabızlık problemlerine anlık çözümler sunabilir. Bunun haricinde sindirimi kolaylaştırır. Ek olarak antioksidan özelliği yardımıyla bağırsakların temizlenmesine destek olabilir.

Meme Kanseri Riskini Azaltır:

 Günümüzde oldukça sık rastlanan meme kanseri ve kolorektal kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülmektedir. Bunun haricinde doğum sonrasında ve emzirme döneminde hanımlarda meydana gelen meme ucu çatlamalarının iyileşmesine destek sağlar.

Diyabete İyi Gelir: 

Zeytinyağı, kan şekeri seviyelerini azaltmada destek kimyasallar ihtiva eder. Zeytinyağı hastalar için vücut da insülin görevi görerek sorunların azalmasına destek olabilir.

Kan Basıncını Düzenler:

Zeytinyağı ve zeytin yapraklarının kan basıncını sıhhatli seviyede tuttuğu düşünülmektedir.

Zeytinyağı  Kolesterole İyi Gelir: 

 Bu mevzuyla ilgili olarak meydana getirilen bir çok bilimsel araştırma sonucu, zeytinyağının kolesterole iyi geldiğini ortaya koymaktadır.Fakat zeytinyağının organik olması maksimum derecede yarar sağlar.

Zeytinyağı Karaciğeri Korur: 

Daha ilkin yazdığımız şeklinde zeytinyağı fazlaca etkili bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı genel olarak özgür radikallerin bünyeye verdiği zararları azaltır fakat hususi anlamda bundan en çok etkilenen karaciğer sağlığına inanılmaz katkıda bulunabilir. Temizleme merkezi olarak vazife icra eden karaciğeri ek olarak toksinlerin vereceği ihtimaller içinde zararlardan korur.


Alzheimer Hatalığına Karşı: 

Zeytinyağı içinde bulunan naturel fenolik bileşik ‘oleocanthal’, Alzheimer hastalığının önlenmesi son aşama etkilidir. Bilim adamlarına bakılırsa, phytonutreint hastalığa yol açan en mühim nedendir. Zeytinyağı buna yol açan unsurların ortadan kalkmasını sağlayarak, beyin ve zihinsel sağlığımızı korumayı sağlar.

Zeytinyağı Kemik Sağlığını Korur: 

Zeytinyağı bizim kemiklerimizin mineralizasyonu yanı sıra kireçlenme için son aşama lüzumlu olan vücudumuzun, kalsiyum emilimini teşvik edebilir. Hem de kemiklerin esnemesini sağlar ve kırılganlık oranını azaltır.Bu özelliği yardımıyla osteoporoz, romatoid artrit benzer biçimde ciddi kemik bozukluklarının ortaya çıkmasına engel olabilir.

Ruh Sağlığını Korur: 

Çağımızın en mühim sıhhat problemlerinden bir tanesi de aşırı stres ve bunun sonucu olarak depresyon. Bu iki mesele hem ruh sağlığımızı hem de fiziki sağlığımızı ciddi anlamda tehdit etmektedir. Fakat tertipli olarak belirli dozlarda zeytinyağı içmek bünyenin stres ve depresyon vakalarıyla mukavemetini arttırır ve böylece stres kaynaklı bir çok fiziki hastalığa yakalanma riskini azalttığı şeklinde, zihinsel ve ruh sağlığımızı korur.

Zeytinyağı Kilo Kaybını Kolaylaştırır:

 Zeytinyağının cilt sağlığında sonrasında en fazla sindirim sistemi sağlığına yararlı bulunduğunu daha ilkin yazmıştık. Bunun en mühim niçin özelikle bağırsak hareketlerini teşvik etmesidir. Hazmı ve sindirimi kolaylaştırdığı şeklinde, dışkının kolay bir halde bünyeden atılmasına destek sunar. Bu özelliği zeytinyağının kilo vermeyi teşvik etmesini sağlar. Bilhassa hareketsiz kalan bağırsaklar kilo almaya meyillidir. Bu unsurları ortadan kaldıran zeytin yağı, kilo vermeyi kolaylaştırır.

Zeytinyağlı Sabunun Yararları


Zeytinyağlı sabunun yararları cilt ve saç sağlığı ile sınırlıdır. Cilt ve saç sağlığı için dirimsel ehemmiyet taşıyan mineraller ve vitaminler içermektdir. Zeytinyağı sabunu  K,E ve D vitaminleri ihtiva eder. Zeytinyağı sabunun sıhhat açısından faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Zeytinyağlı sabun,  saç dökülmesi olan kişiler için alternatif çözüm olabilir. Saç dökülmesini engelleyebilir.
Zeytinyağlı sabun ek olarak cilt de meydana gelen tahrişleri giderebilir. Neredeyse tüm değişik ciltler için faydalıdır. Aknelere ve sivilcelere karşı etkilidir.
Zeytinyağlı sabun bununla birlikte yağlı ciltler için de faydaldır. Kuru ciltlerin nemlenmesini ve esnekliğini sağlarken yağlı ciltleri temizler ve gözeneklerin açılmasını sağlayarak cildin nemlenmesine destek sağlar.
El ve ayak başta olmak suretiyle genel temizlik için de kullanılabilir. Deri hastalıkların iyi gelir.
Sıhhat uzmanları oldukça yaygın olan sedef ve egzama hastalığına iyi geldiğini savunmaktadırlar.
Zeytinyağı sabunu hem de mantar,egzama ve buna benzer deri hastalıklarına iyi geldiği düşünülmketedir.
Tertipli olarak kullanılması durumunda kuru ciltlerde beyaz döküntüleri engelleyebilir ve cilde naturel bir sentetik ve parlaklık kazandırır.

Zeytinyağının Zararları

 Zeytinyağı genel anlamda sıhhat açısından faydalıdır. Fakat bazı hususi durumlarda ve aşırı tüketildiğinde bazı yan etkilere sebep olabilmektedir. Zeytin yağının zararlarını şu şekilde sıralamak mümkün;

Aşırı zeytinyağı tüketimi damarlarda tıkanıklığıa sebep olabilmektedir.
Gene aşırı şekilde zeytinyağı tüketimi bünyede yağ dengesinin bozulmasına sebep olabilir.
Cilde uzun soluklu zeytin yağı uygulamak tahrişlere sebep olabilmektedir. Tertipli fakat periyodik boşluklar bırakarak uygulanmalıdır

Tavsiyeler

Zeytinyağının yararları detaylı olarak ele aldık. Maksimum derecede sağlığa yararlarından yararlanmak için hakiki zeytinyağı olması elzem. Bunun dışında uzun soluklu dahili ve harici kullanımı faydadan oldukça zarar verebilir. Bilhassa aşırı şekilde içilerek tüketilmesi sindirim sisteminde negatif sonuçlara niçin olur. Bu yüzden tertipli fakat azca oranda tüketilmesini tavsiye ederiz.

Etiketler: , , , , , , ,