Sivilceyi Birkaç Günde Geçiren Doğal Yöntemler

Sivilceye Ne İyi Gelir?

Sivilce cilt sorunları içinde açık ara önde. Sivilceyi cilt lekeleri, siyah noktalar benzer biçimde öteki problemler takip ediyor fakat bu iki mesele sivilcenin yanına bile yaklaşamıyor. Peki, nedir bu sivilce? Niçin oluşur? Nasıl geçer? Ve en mühim sual sivilceye ne iyi gelir? Adım adım bu soruların cevaplarına bakalım.
Derhal “sivilceye ne iyi gelir” kısmına atlamadan tüm yazıyı okumanızı tavsiye ederim şundan dolayı sivilcelerle uğraşmak yada -en azından- daha azca uğraşmak istiyorsanız sivilcenin nedenlerini de bilmeniz gerekiyor.

Sivilce Niçin Olur?

Ilk olarak şunu söyleyeyim; erişkinlik dönemindeyseniz sivilcelerden korunmanın pek bir yolu yok şeklinde. Bu durum sizin dışarıdan yapacağınız müdahalelerle ilgili değil, yetişkinliğe geçişte yaşanmış olan hormon düzensizlikleriyle ilgili. Fakat doğru bir cilt bakımı ve kullanacağınız doğru naturel ürünlerle en azından sivilcelerin fazlaca yayılmadan daha kısa sürede iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Buluğluk dönemindeki her 10 kişiden (kız yada adam fark etmez) 8’inde sivilce görülüyor. Bazılarında, mesela cildi yağlı olanlarda daha sık ve daha büyük sivilceler oluşurken bazılarında daha azca görülebiliyor fakat sonunda neredeyse her insanın sivilcesi oluyor.
İyi haber ise buluğluk periyodu bittikten sonrasında sivilceler büyük oranda azalıyor. Burada dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan nokta sivilcelerin iz ve kir bırakmadan iyileşmesine dikkat etmek.
Hormon düzensizliği buluğluk periyodu haricinde hanımlarda gebelik ve tane dönemlerinde de görüldüğü için bu dönemlerde de sivilcelerin oluşması düzgüsel.

Peki, hormon dalgalanmaları sivilceye nasıl yol açıyor?
Bunun sebebi hormon dengesizliğinin ciltte yağ üretimini çoğaltması ve bu fazla yağın cilt gözeneklerini tıkayarak sivilceye yol açan bakteriler için uygun bir ortam yaratması.
Birçok yerde gözeneklerin “cilt temizliği tertipli olarak yapılmadığı için” tıkandığını okumuş olabilirsiniz. Fakat gerçekte bu doğru değil. Azca ilkin belirttiğim şeklinde cilt gözenekleri kirden değil cildin ürettiği fazla yağdan tıkanıyor.
Ergenlikte, tane yada gebelik dönemlerinde yağ üretimi cilt tipinizden bağımsız olarak artıyor. Kısaca normalde kuru bir cildiniz olabilir sadece hormonların seviyesi değiştikçe cildiniz yağlanır ve sivilceler çıkar.
İlerleyen yaşlarda ise sivilce problemi daha oldukça cilt tipinden kaynaklanıyor. Eğer yağlı bir cildiniz var ise buluğluk dönemindeki kadar olmasa da sivilcelerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Sonu sivilce olan aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz;
1) Ciltte bulunan yağ bezleri “sebum” adında olan yağ, keratin ve epitel birikintisi içeren yarı sıvı madde salgılar. Biz buna özetlemek gerekirse “yağ” deriz.
2) Cilt tipi (yağlı cilt) yada hormon değişimleri sebebiyle normalden fazla üretilen yağ gün içinde cilt yüzeyinde birikmeye adım atar.
3) Bu yağ cilt yüzeyinde her an mevcut olan ölü cilt hücreleriyle beraber cilt gözeneklerine dolmaya adım atar.
4) Bu gözeneklere bakteriler de gelir. Bir süre sonrasında tıkanan gözenek içinde bulunan bakteriler bölünmeye ve çoğalmaya adım atar.
5) Bakterilerin sayısı kafi çoğunluğa ulaşınca bölge iltihaplanır,  şişer,  kızarır ve sivilce oluşur.

Eğer tıkanan gözenek tamamen kapalı kalırsa “beyaz nokta” dediğimiz yağ noktacıkları, gözenek açıksa “siyah nokta”, irin cildin altında birikmeye devam ederse “kırmızı sivilce”, vücudunuz bu iltihaba tepki verirse içi irin dolu olan “beyaz sivilce” oluşur.
Sivilcenin oluşumu hakkında bilgilerden sonrasında bu sivilcelere karşı yapabilecekleriniz nedir bir de onlara bakalım.

Sivilceye Ne İyi Gelir?

Sivilcelerin oluşmasını önlemek yada geçmesini hızlandırmak için mucize bir çözüm yok sadece alabileceğiniz tedbirler ve evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var.
Sirke: Evet kokusu her insanın hoşuna gitmeyebilir kabul ediyorum fakat sirke sivilcenin sebebi bakterilerin temizlenmesi için fazlaca etkili bir ürün. Mevcut sivilceleri bakterilerden arındırmak ve dolayısıyla daha kısa sürede, fazla büyümeden geçmesini sağlamak için de sirke kullanabilirsiniz.
1 yiyecek kaşığı sirkeye 2 yiyecek kaşığı iyi su ilave edin. Bu sirkeli suyu pamukla sivilcelere sürün ve kurumasını bekleyin (minimum 10 dakika). Sora yüzünüzü sudan geçirin ve nemlendirici sürün. Bu uygulamayı sivilceler geçene kadar her gün, gün içinde 4-5 kez yine edin.
Patates: Pişmemiş patatesin iltihabı önleme ve iyileştirme özelliği var. Pişmeden patatesi ortadan ikiye bölün ve iç kısmını sivilcelerin bulunmuş olduğu bölgeye sürün. Katı meyve sıkacağınız var ise suyunu sıkarak pamukla sivilcelere pansuman yapabilirsiniz. Patatesi sürdükten sonrasında minimum 15 dakika beklemeye alın sonrasında bolca suyla yüzünüzü sudan geçirin. Artan patates suyunu buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Bu uygulamayı gün içinde 4-5 kez yapabilirsiniz.
Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı antifungal (mantar önleyici) ve anti bakteriyel organik yağlar içinde kim bilir en kuvvetli olanı. 2-3 damla çay ağacı yağını bir pamuğa damlatın ve sivilcelerin bulunmuş olduğu bölgeye sürün. Yüzünüzü yıkamanız gerekmiyor. Her gün uygulayabilirsiniz.
Aspirin: Sivilceler için en fazlaca tavsiye edilen uygulamalar içinde yer edinen aspirin maskesi hem sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcım olur hem de sivilceler sebebiyle tahriş olan, kızaran cildi yatıştırır.
2-3 kaplamasız aspirini (bildiğimiz, mat renkli aspirin) ezip toz haline getirdikten sonrasında azca oranda suyla karıştırıp krem kıvamına getirin. Sivilcelere ve çevresindeki bölgeye sürüp 20 dakika beklettikten sonrasında suyla durulayın. Sivilceler iyileşene kadar 2 günde bir kullanabilirsiniz.
Bal: Anti bakteriyel olan balı bakterileri temizlemek, kızarıklığı azaltmak ve cildi yumuşatmak için kullanabilirsiniz. Bir parça balı direkt olarak sivilcelerin bulunmuş olduğu bölgeye sürün ve 20 dakika beklemeye alın. Suyla durulayabilirsiniz. Her gün kullanıma uygundur.
Yumurta Sarısı: Yumurta sarısı cildi beslerken ihtiva ettiği omega 3’le sivilcelerin arkalarında iz bırakmadan iyileşmesine destek verir. 1 yumurtanın sarısını çırptıktan sonrasında sivilcelerin üstüne sürün. 1 saat kadar beklettikten sonrasında bolca soğuk suyla durulayın. Sivilceler iyileşene kadar günde 2 kez her gün yine edebilirsiniz.
Limon: Limon ihtiva ettiği asitle sivilcelerin kurumasını hızlandırır ve fazla yağı alarak yeni sivilcelerin oluşmasını önler. Taze sıkılmış limon suyunu pamukla sivilcelerin üstüne sürün ve 15 dakika beklemeye alın. Sonrasında bolca suyla yüzünüzü sudan geçirin. Limonu yüzünüzde oldukça uzun süre bekletirseniz cildinizi fazla kurutabilir ve tahrişe niçin olabilir. Yüzünüzü yıkadıktan sonrasında fazlaca kuruluk olursa nemlendirici kullanabilirsiniz.
Not: Limon sürdükten sonrasında güneşe çıkmayın bu sebeple limon suyu güneşle birleştiğinde cilt lekelerine yol açabilir.
Sarımsak: İltihaplı sivilceye en iyi antibiyotik gelir fakat 2-3 sivilce için kabızlık, ishal, halsizlik şeklinde pek oldukça yan tesiri olabilen eczane antibiyotiklerini kullanmak pek doğru değil. Üstelik her antibiyotik her bakteriyi öldürmüyor ve antibiyotiği minimum 4 gün tertipli olarak kullanmak gerekiyor. Bunun yerine ilaç antibiyotik yerine daha etkili olan “naturel antibiyotiklere” yönelmek lazım.
Organik antibiyotik diyince ilk akla gelen ise sarımsak. Sarımsak sivilceye iyi gelir fakat bir tek sivilceye iyi gelmez tansiyonu da düşürür. Bağırsaklardaki bakterileri de temizler, C vitamini bakımından da zengindir. Şu demek oluyor ki sarımsak yemenizi engellemiş olan bir sıhhat koşulunuz yoksa sarımsak yemenin pek oldukça yararını görebilirsiniz.
Sarımsağı sivilceler için harici kullanma yöntemi ise şu şekilde; 1 orta boy sarımsağı kaşıkla suyu çıkıncaya kadar iyice ezin. Sonrasında parmak ucuyla sivilcelerin üstüne, birazda çevresine sürün ve öylece bırakın. Tüm yüzünüze sürmeyin ve ovalamayın. 15 dakika beklettikten sonrasında suyla sudan geçirin. Duyarlı bir cildiniz var ise sarımsağı sürdüğünüz bölge hafifçe kızaracaktır fakat geceden yapmış olursanız sabaha kızarıklık kalmaz. Oldukça yanma olursa sarımsağı yıkadıktan sonrasında buzla kompres yapabilirsiniz. Sarımsak uygulamasını sivilceler geçene kadar her gün yapın.
Çay Ağacı Yağı: Aşağı yukarı her aktarda bulabileceğiniz çay ağacı yağı sivilceye iyi gelir bu sebeple etkili bir anti bakteriyeldir. Sivilcelere tertipli olarak çay ağacı yağı sürerseniz sivilce sonrası iz ve kir kalması riskini mühim oranda azaltabilirsiniz.

Sivilceye İyi Gelen Karışım

Vaktiniz var ise ve sivilcelerle inatlaştıysanız bu yazacağımız hususi karışımı deneyin. İhtiyacınız olan malzemeler; E vitamini ampulü (eczanelerde bulabilirsiniz), üzüm çekirdeği yağı ve aspir yağı (bazı yerlerde yalancı safran yağı da diyorlar). 1 E vitamini ampulünü kırın ve 2 çay kaşığı üzün çekirdeği yağı, 2 çay kaşığı aspir yağıyla karıştırın. Karışımı cam bir şişeye alın ve her gece yatmadan ilkin sivilcelere sürün.
E vitaminli bu yağ mevcut sivilcelerin, bilhassa büyük kırmızı sivilcelerin boyutunu küçültür ve daha azca sivilce çıkmasını sağlar. Hepimiz için aynı etkiyi yaratır demiyorum fakat bir denemeniz de yarar var. Bu yağı kullanmadan ilkin cildinizin temiz olması gerekiyor ve yağı sivilcelere sürdükten sonrasında bu bölgeye fondöten, krem şeklinde kozmetik ürünleri sürmemeniz gerekiyor.
Netice olarak sivilce o şekilde yada bu şekilde çıkacak. Fakat ne kadar sık çıkacağını denetlemek, geçtikten sonrasında iz, kir kalmamasını ve daha kısa sürede geçmesini sağlamak büyük oranda sizin elinizde. Doğru bakımla ve sivilceleri elinizle kurcalamayarak bu problemi en azından “denetim altında olan bir probleme” dönüştürebilirsiniz.

Etiketler: , , , ,